ΑΗΣ Μελίτης - Αχλάδας (περιβαλλοντική)

Στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φλώρινας, στο 1ο Ενιαίο Λύκειο (ΕΛ), δημιουργήθηκαν δύο Περιβαλλοντικές Ομάδες (ΠΟ) για το σχολικό έτος 2000-2001.
Η μια από αυτές αποτελούνταν από (αρχικά 24 και τελικά, λόγω φόρτου σχολικών εργασιών -ιδίως για τους μαθητές της Γ τάξης - και επαναλαμβανόμενων απουσιών) 13 μαθητές, είχε σαν υπεύθυνους καθηγητές του Μπουντουλούλη Ευάγγελο ΠΕ12 και Πετανίδη Αναστάσιο ΠΕ04, επέλεξε δε, σαν θέμα ασχολίας της, τον κατασκευαζόμενο ΑΗΣ Μελίτης-Αχλάδας, κατά την συνεδρίαση της ΠΟ της 19/10/2000, βασιζόμενη σε προτάσεις μαθητών-καθηγητών, ύστερα από διεξοδική συζήτηση.
Το θέμα επελέγη λόγω του επίκαιρου του ζητήματος -αφού τώρα κατασκευάζεται και πρόκειται σε μικρό χρονικό διάστημα να λειτουργήσει ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μελίτης-Αχλάδας-, του ενδιαφέροντος που εγείρει στους κατοίκους της περιοχής μας σε ότι αφορά την ενέργεια, τις θέσεις εργασίας, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την τηλεθέρμανση κ.α., και επι πλέον γιατί η υπόθεση της κατασκευής του αποτέλεσε αντικείμενο παλινωδιών και διαμάχης διαφόρων φορέων, κατοίκων και πολιτικών θεσμών κατά τα τελευταία έτη.
Ηδη ο ΑΗΣ βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η ΠΟ έχει μια σημαντικά σαφή εικόνα των εργασιών και των σκοπών του, ώστε να μπορεί να παρουσιάσει αυτήν εδώ την εργασία.


Εκτός βέβαια από την ενασχόλησή της με το θέμα ΑΗΣ, η ΠΟ προέβη και σε άλλες δραστηριότητες, σημαντικότερες από τις οποίες ήταν επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καστοριάς, Υπάτης-Στυλίδας, στους Δελφούς και στους ορεινούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς του Ν. Φλώρινας (σε συνεργασία με την δεύτερη ΠΟ του σχολείου), η συμμετοχή της στην ¨Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο¨ στη πόλη μας, η δημιουργία ενημερωτικού ταμπλώ με ποικίλα θέματα, η δημιουργία ερωτηματολογίων κ.α.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι οι μαθητές της ΠΟ λειτούργησαν σωστά και μέσα στο πνεύμα μιας σχολικής ΠΟ, αν σκεφτεί κανείς και το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργούσαν σ αυτούς οι υποχρεώσεις τους στο σχολείο, και είχαν και θα έχουν στο μέλλον πολλά οφέλη από αυτήν τους την ενασχόληση.
    

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ
Αρχικά η ΠΟ προέβη σε προγραμματισμό των εργασιών της σε γενικές γραμμές και μέσα σε ορισμένα χρονικά πλαίσια:

1η ΦΑΣΗ:
Επιλογή θέματος, χωρισμός σε ομάδες, προσδιορισμός της δομής της εργασίας και κατανόησή της. [ΝΟΕ 2000]

2η ΦΑΣΗ:
Πηγές πληροφόρησης (περσινή εργασία, βιβλία, φορείς, απλοί άνθρωποι). Επισκέψεις στο χώρο του ΑΗΣ. Επισκέψεις σε φορείς, πρόσκληση φορέων στο σχολείο. Συλλογή πληροφοριών, φωτογραφίας, βίντεο κ.λ.π. [ΔΕΚ 2000, ΙΑΝ, ΦΕΒΡ, 2001].

3η ΦΑΣΗ:
Συγκέντρωση του υλικού οργάνωση της τελικής μορφής της εργασίας, δελτίωση υλικού. [ΜΑΡΤ 2001].

4η ΦΑΣΗ:
Παρουσίαση και κοινοποίηση της εργασίας, αξιολόγηση, απολογισμός. [ΑΠΡΙΛ, ΜΑΙΟΣ 2001].
Μοίρασε το ερωτηματολόγιο της σελίδας 6, σε περίπου εκατό άτομα διαφόρων ηλικιών, φύλου, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης και πήρε τα αποτελέσματα της σελίδας 7.
Χωρίστηκε σε ομάδες εργασίας κατά θεματική ενότητα, για καλύτερη οργάνωση και απόδοση.
Επισκέφθηκε δύο φορές κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2000 και Μάρτιο 2001 το εργοστάσιο, και είχε συναντήσεις με αρμοδίους και υπευθύνους εκεί, όπου υπο τύπου συνέντευξης και ερωτηματολογίου, καθώς και με συζητήσεις, αναλύθηκαν πολλοί παράμετροι του θέματος. Ακόμα λήφθηκαν φωτογραφίες, βιντεοταινίες, φυλλάδια και φάκελοι ενημερωτικοί, και μας έγινε περιήγηση στο χώρο όπου κατασκευάζονται τα διάφορα τμήματα του ΑΗΣ.
Είχε συναντήσεις με μέλη του ΔΣ του Δήμου Φλώρινας, με αρμόδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας,, με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, με μέλη Οικολογικών οργανώσεων και άλλων συλλόγων της Φλώρινας.
Συγκέντρωσε έντυπο υλικό που σχετίζονταν με το θέμα και τις εξελίξεις του όπως δελτία και έντυπα άλλων ΑΗΣ, αποκόμματα εφημερίδων, βιβλία σχετικά με το θέμα κ.α.
Προσκάλεσε τον Εκπ/κό-Πολιτικό μηχ/κό κ. Νικολάου Νικόλαο, που διδάσκει στο 1Ο ΤΕΕ Φλώρινας για να κάνει εισήγηση με θέμα "TΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ".
Παρουσίασε την εργασία της στους μαθητές του 1ου Ε.Λ. Φλώρινας και μοίρασε στο τέλος και φύλλο αξιολόγησης.
Ασφαλώς σε κάθε προσπάθεια τέτοιου είδους υπάρχει το καλύτερο. Η φετινή εμπειρία από την οργάνωση της δράσης για την διεκπεραίωση της εργασίας μας, θα αποτελέσει εφαλτήριο για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.


ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 1ου Ε.Λ. Φλώρινας

Ηλικια:
Φύλο:
Επάγγελμα:
Κάτοικος:

ΘΕΜΑ: ΑΗΣ Μελίτης-Αχλάδας [ ΑΗΣ=Ατμοηλεκτρικός Σταθμός]

Κυκλώστε την σωστή (κατά τη γνώμη σας) απάντηση.

· Ο ΑΗΣ παράγει:
1. ηλεκτρική ενέργεια
2. κάρβουνο
3. θερμότητα

· Ο ΑΗΣ, για να εργαστεί, θα χρησιμοποιήσει σαν πρώτη ύλη:
1. πετρέλαιο
2. λιγνίτες
3. φυσικό αέριο

· Ο ΑΗΣ κατά τη λειτουργία του παράγει και:
1. στερεά απόβλητα
2. υγρά απόβλητα
3. αέρια απόβλητα
4. όλα τα προηγούμενα

· Πιστεύετε ότι ο ΑΗΣ θα απασχολεί πολλούς εργαζόμενους;
1. ναι
2. όχι

· Η λειτουργία του θα επιδράσει στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον:
1. θετικά
2. αρνητικά
Γιατί το πιστεύετε αυτό;

· Είναι θετική η λειτουργία του για την οικονομία της περιοχής και της χώρας;
1. ναι
2. όχι

· Γνωρίζετε τι είναι η Τηλεθέρμανση; Αν ναι, ορίστε τι είναι εν συντομία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Α. Στο ερώτημα "τι παράγει ο ΑΗΣ" απάντησαν
1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΉ ΕΝΈΡΓΕΙΑ 72
2. ΚΆΡΒΟΥΝΟ 2
3. ΘΕΡΜΌΤΗΤΑ 2
Β. Στο "τι χρησιμοποιεί ο ΑΗΣ σαν πρώτη ύλη"
1. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 4
2. ΛΙΓΝΙΤΕΣ 58
3. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 14
Γ. Στο "ποια απόβλητα παράγει"
1. ΣΤΕΡΕΑ 6
2. ΥΓΡΑ 4
3. ΑΕΡΙΑ 30
4. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 28
Δ. Στο "αν θα απασχολεί πολλούς εργαζόμενους"
1. ΝΑΙ 59
2. ΟΧΙ 12
Ε. Στο "αν θα επιδράσει στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων"
1. ΘΕΤΙΚΑ 11
2. ΑΡΝΗΤΙΚΑ 64
ΣΤ. Στο "αν θα επιδράσει θετικά στην οικονομία της χώρας και της περιοχής"
1. ΝΑΙ 71
2. ΟΧΙ 2
Ζ. Τέλος, στο αν γνωρίζουν τι είναι Τηλεθέρμανση,

35 απάντησαν ΔΕΝ ΞΕΡΩ,

20 απάντησαν ΣΩΣΤΑ,

ενώ 11 απάντησαν ότι είναι Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΗΣ

Λέγοντας ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικός Σταθμός) εννοούμε έναν σταθμό-εργοστάσιο παραγωγής Ηλεκτρικής (κατά πρώτο λόγο σήμερα, και Θερμικής κατά δεύτερο) Ενέργειας, από την καύση πρώτων υλών που περιέχουν Άνθρακα, ήτοι Στερεών, όπως λιγνίτη, γαιάνθρακα κ.λ.π., Υγρών, όπως πετρελαίου, και Αερίων, όπως φυσικό αέριο.
Οι βασικές Ενεργειακές μετατροπές που πραγματοποιούνται κατά την λειτουργία ενός τέτοιου σταθμού είναι:

    καυσίμου (χημική)
    ατμού (θερμική)
    στροβίλου (μηχανική)
    ηλεκτρική,

και η λειτουργία του σε περίληψη είναι η εξής

    Η πρώτη ύλη ή καύσιμο, καίγεται
    (με ανάφλεξη) στον Λέβητα (σημ. 1) και παράγονται μεγάλα ποσά θερμότητας. Μέσα από τον Λέβητα περνάνε ποσότητες καθαρού αφαλατωμένου νερού εντός σωλήνων
    -που ονομάζονται Aυλοί νερού-ατμού - οι οποίες απάγουν την θερμότητα και έτσι το νερό μετατρέπεται σε Ατμό.
    Ο ατμός αυτός
    ευρισκόμενος εντός σωλήνων έχει μεγάλη πίεση και εξερχόμενος από ακροφύσια, πέφτει με μεγάλη ορμή στα πτερύγια του Ατμοστροβίλου (σημ. 2) περιστρέφοντας τον άξονά του με μεγάλη ταχύτητα. Ο Ατμοστρόβιλος έχει κοινό άξονα με την Ηλεκτρογεννήτρια (σημ.3) η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν ο άξονάς της περιστραφεί, πράγμα το οποίο είναι και ο βασικός σκοπός του ΑΗΣ.
    Ο Ατμός αφου εκτονωθεί, οδηγείται στο Συμπιεστη ή Ψυγείο (σημ.4) και εκεί μετατρέπεται και πάλι σε νερό, συγκεντρώνεται στη Δεξαμενή (σημ.5) όπου συμπληρώνονται τυχόν απώλειες
    και με αντλίες οδηγείται και πάλι στον Λέβητα για να ξανακάνει τον κύκλο του.
    Τελευταία, από πολλούς ΑΗΣ γίνεται απομάστευση ατμού, πρίν ή αφού αυτός εισέλθει στον στρόβιλο, και χρησιμοποιείται αφού διοχετευθεί μέσω σωλήνων, στη θέρμανση πόλεων ή εργοστασίων (Τηλεθέρμανση), εκμεταλλευόμενοι έτσι θερμικά τον ΑΗΣ.
    Από τον Λέβητα του σταθμού φυσικά έχουμε εκπομπή αερίων Αποβλήτων καθώς και συγκέντρωση στερεών αποβλήτων στο εσωτερικό του.
    Τέλος , για την ψύξη του ατμού στο ψυγείο -όπου αυτός ευρίσκεται διάχυτος-, χρησιμοποιείται κρύο νερό που ρέει σε σωλήνες μέσα στο ψυγείο, το οποίο προέρχεται από την δεξαμενή του Ψυκτικού Πύργου (σημ.6). Αυτό το "δεύτερο" νερό δεν έχει καμμία σχέση με το νερό των αυλών, δεν χρειάζεται να είναι τελείως καθαρό, και όπως εξέρχεται από το ψυγείο, το αφήνουμε να πέσει μέσα στο Ψυκτικό Πύργο από μεγάλο ύψος για να κρυώσει. Φυσικά κατά την διαδικασία αυτή, μέρος του εξατμίζεται σαν νέφος από την κορυφή του Πύργου και πρέπει συνεχώς να ανανεώνεται (ο ΑΗΣ έχει γενικά ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων νερού για την λειτουργία του).

 
    
    

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗΣ Μελίτης-Αχλάδας

- Ο ΑΗΣ Μελίτης-Αχλάδας κατασκευάζεται στο Δυτικό τμήμα του Νομού Φλώρινας, σε τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα στις κοινότητες Μελίτη, Αχλάδα και Λόφους. Ανήκει στη ΔΕΗ και υπάγεται στο Δήμο Αγ. Αθανασίου.
- Κατασκευάζεται για να εκμεταλλευθεί ο πλούσιος φυσικός ενεργειακός πόρος της περιοχής αυτής, δηλ. τα κοιτάσματα ξυλίτη.
- Θα είναι Ισχύος 330 Mwatt (Ηλεκτρικής) και 60 Mwatt (Θερμικής). Μπορεί δηλαδή να προσφέρει και τηλεθέρμανση.
- Στο μέλλον υπάρχει σκέψη να κατασκευασθεί και δεύτερη παρόμοια μονάδα.
- Είναι μοντέρνος και διαφέρει σε πολλά σημεία από τους ως τώρα υπάρχοντες στην Ελλάδα ΑΗΣ, όπως στη διαδικασία καθαρισμού και απόρριψης αποβλήτων, στη τεχνολογία, στην περιβαλλοντική φροντίδα, σε έργα βιολογικού καθαρισμού κ.λ.π. Επίσης ΔΕΝ έχει τη γνωστή καμινάδα των ΑΗΣ. Ωστόσο βέβαια μια συνολική και προσεκτική ματιά οφείλει να εντοπίζει τα θετικά και αρνητικά οποιουδήποτε τεχνολογικού επιτεύγματος.
- Η κατασκευή του έχει ανατεθεί σε Όμιλο εταιριών, Ελληνικών και μη, από τη ΔΕΗ.
- Το κόστος της κατασκευής -συνολικά- υπολογίζεται σε 200 δις δρχ. περίπου.
- Μετά την κατασκευή του κυρίου έργου αναμένεται και η κατασκευή του φράγματος της Παπαδιάς για την υδροδότηση του σταθμού και την ύδρευση και άρδευση των περιοχών κοντά στο σταθμό.
- Αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά σε 3 χρόνια.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι τομείς στους οποίους χωρίστηκε η ΠΟ για να εργαστεί καλύτερα, αλλά και να παρουσιάσει σωστότερα τα αποτελέσματα είναι οι κάτωθι:
[Με αυτή τη σειρά παρουσιάζονται οι θεματικές ενότητες και σε κάθε μία αναφέρονται και οι μαθητές που εργάστηκαν γι αυτήν].
1. ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΗΣ [ Ραντζάκη Ειρ., Δαγκλής Αντ, Δημητρίου Π., Σάββα Νικ., Παπαχρήστου Σοφ., Στεφανής Β.]
2. ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ [ Καρακατσάνης Π., Παπαδοπούλου Ελ.,]
3. ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΠΙΟ -ΑΗΣ [ Κουτσουμπίδης Γ., Μαρκόπουλος Γ., Τζώτζης Κων.]
4. ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ [Κουγιουμτζόγλου Κων., Μαλεσάγκος Ν.,Τζάλης Βασ., Φωτιάδης Απ., ].
5. ΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ [Θεοδωρίδου Ελ., Μαύρου Έφη, Μουρουζίδου Πην.,Μπαμπάκου Δημ.]

ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΑΗΣ-ΜΕΛΙΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ
Όπως αναφέρθηκε και στις γενικές πληροφορίες περί του ΑΗΣ Μελίτης-Αχλάδας (και από δω και πέρα λέγοντας ΑΗΣ θα εννοούμε τον συγκεκριμένο), ο νέος αυτός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής, αλλά και θερμικής, ενέργειας, κατασκευάστηκε για να εκμεταλλευθούμε το πλούσιο λιγνιτικό κοίτασμα του νομού Φλώρινας, και έτσι να συμβάλλει αυτό το έργο στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, στην ικανοποίηση των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών και στην ανάπτυξη της παραμεθόριας αυτής περιοχής.
Από την αρχή και κατά την διάρκεια της πορείας από την πρώτη απόφαση κατασκευής του σταθμού μέχρι την οριστικοποίηση της, αλλά και κατά την διάρκεια της κατασκευής του σταθμού, ακούστηκαν διαφορετικές και εκ διαμέτρου αντίθετες, ορισμένες φορές, απόψεις για την ποιότητα των κοιτασμάτων, για την αναγκαιότητα χρήσης και άλλων κοιτασμάτων ή ενδεχομένως φυσικού αερίου, για το κόστος της άλφα ή της βήτα επιλογής. Ορισμένες από αυτές τις απόψεις χρησιμοποιήθηκαν και σαν επιχειρήματα για την ματαίωση του έργου. Ακόμα πολλές συζητήσεις και δημοσιεύσεις υπήρξαν για το ποια ορυχεία και με ποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα έπρεπε να προμηθεύσουν το σταθμό με τα απαραίτητα καύσιμα.
ΕΙΔΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ: Το καύσιμο το οποίο θα είναι ο βασικός τροφοδότης ενέργειας του σταθμού είναι ο ΞΥΛΙΤΗΣ. (Λέγοντας βασικό δεν αναφερόμαστε στις ¨βοηθητικές¨ ποσότητες πετρελαίου που απαιτούνται για την έναρξη της καύσης σε όλους του ΑΗΣ). Ο ξυλίτης είναι ένα είδος λιγνίτη- για αυτό και θα κάνουμε χρήση του γενικότερου, και πιο γνωστού, όρου λιγνίτη από δώ και πέρα.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ (αποδοση-περιβάλλλον): Η ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής θεωρείται πολύ καλή και αναφέρεται απόδοση 1900Kcal/Kgr. Τα κοιτάσματα που αναφέρονται είναι μεγάλης έκτασης. Θεωρείται ότι το κοίτασμα εξασφαλίζει λειτουργία του ΑΗΣ για τα επόμενα 50 χρόνια.
ΕΞΟΡΥΞΗ-ΦΟΡΕΙΣ: Στο θέμα αυτό, υπήρξαν και υπάρχουν πολλές απόψεις διαφορετικές, οι οποίες και αποτέλεσαν αφορμές διαμάχης μεταξύ φορέων. Αρχικά το σχέδιο προέβλεπε την πλήρη τροφοδοσία με καύσιμο που Ορυχεία της ΔΕΗ θα είχαν εξορύξει. Τα ορυχεία αυτά θα πρέπει να εγκατασταθούν στην περιοχή πέριξ του ΑΗΣ, ώστε να εκμεταλλευθουμε το εγχώριο πλούσιο κοίτασμα. Το πρόβλημα ανέκυψε όταν διαπιστώθηκε ότι η ΔΕΗ δεν ήταν σε θέση μέχρι τις αρχές του 2003 να εγκαταστήσει τέτοια ορυχεία (κι εδώ πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί και ότι άλλοι λόγοι καθυστερούν την εγκατάστασή τους), με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ίδια η λειτουργία του ΑΗΣ. Συγχρόνως στη περιοχή υπάρχουν και λειτουργούν Ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία, τα οποία είχαν οικονομικής φύσεως προβλήματα τα τελευταία χρόνια -τα οποία σημειωτέον απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους του νομού-, υπήρξε προσφορά δε, και από τα ήδη λειτουργούντα ορυχεία ΔΕΗ Κοζάνης.
Στην τελευταία λύση αντιδρούν οι περισσότεροι φορείς του νομού (βουλευτές, Ε.Κ. κ.λ.π.) για λόγους απασχόλησης και παγίωσης της τροφοδοσίας από άλλο νομό. Επελέγη λοιπόν η τροφοδοσία από τα Ιδιωτικά ορυχεία μέχρι ένος χρονικού σημείου (2008 ή 2013 ή 2023 κατ άλλους) μαζί με τα ορυχεία που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ, και κατόπιν η ΔΕΗ θα τροφοδοτεί μόνη της. Αυτή η λύση, κατά τους ιθύνοντες, εξασφαλίζει την τροφοδοσία του σταθμού από την αρχή, τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ορυχεία και καλύπτει τις τελευταίες οδηγίες της Ε.Ε. για απελευθέρωση της παραγωγής κ.λ.π. ενέργειας.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ-ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Ως γνωστόν, το καύσιμο αφου εξορυχθεί και καθαριστεί σε πρώτο επίπεδο από τα βασικά στοιχεία, μεταφέρεται ανεπεξέργαστο, με ταινίες κυρίως, (και δευτερευόντως με φορτηγά), στην λεγόμενη Αυλή Λιγνίτη, χώρο αποθήκευσης του λιγνίτη, παρακείμενη του ΑΗΣ, υπαίθρια. Στο συγκεκριμένο ΑΗΣ, ο χώρος αυτός ευρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουναλάκια, ώστε να μειώνεται η διασπορά σκόνης λόγω του αέρα.
Κατόπιν, με ταινιόδρομους και πάλι, μεταφέρεται στο Σπαστήρα, κτίριο εντός του ΑΗΣ, όπου αφου με ένα ειδικό μαγνητικό σύστημα γίνεται απομετάλλωση, σπάμε το ορυκτό σε μικρά κομμάτια διαμέτρου το πολύ 4 cm. Με άλλον ταινιόδρομο πλάγιο, μεταφέρουμε το καύσιμο στο Σιλό, βασικό κτίριο του ΑΗΣ, όπου και γίνεται η κονιορτοποίησή του από μύλους, για να μεταφερθεί έτοιμο στο Λέβητα για την καύση του.Το καύσιμο σε μορφή σκόνης, οδηγείται, όπως είπαμε, με ταινιόδρομους μέσα στον Λέβητα, όπου και γίνεται η καύση του στην Εστία. Πρίν από κάθε έναρξη καύσης, γίνεται προθέρμανση του χώρου με καύση πετρελαίου. Κατά την καύση του , δημιουργούνται Αέρια και Στερεά προιόντα της καύσης. Διοξείδιο του θείου, του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και αιωρούμενα σωματίδια, αποτελούν την αέρια μορφή, ενώ η τέφρα αποτελεί την στερεά μορφή. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι μεγάλες και μετατρέπουν το νερό των σωλήνων εντός του λέβητα, σε Ατμό.
Υπάρχει ειδική σχεδίαση Λέβητα, που δημιουργεί μεγαλύτερη διαδρομή καύσης, ώστε να έχουμε και πολύ μικρότερη από τα στάνταρ ανοχής, παραγωγή οξειδίων του αζώτου.
ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Κάποια στιγμή ακούστηκε και η λύση της λειτουργίας του ΑΗΣ με καύσιμο εισαγόμενο Φυσικό Αέριο - επ ευκαιρία της εισαγωγής του από την Ρωσία. Είναι γεγονός ότι η χρήση φυσικού αερίου παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως π.χ. η μικρότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας (το φυσικό αέριο δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα) και η μη ύπαρξη στερεών αποβλήτων. Επίσης ενδέχεται υπό κάποιους όρους να είναι οικονομικότερο. Όμως η λύση αυτή απορριπτεται γιατί α) το εργοστάσιο κατασκευάστηκε για να αξιοποιήσει το πλούσιο λιγνιτικό κοίτασμα, β) το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται κυρίως για θέρμανση ή άλλες εφαρμογές, και εάν ήταν να γίνει ΑΗΣ με φυσικό αέριο, θα μπορούσε να γίνει κι αλλού, όχι δηλαδή κοντά σε λιγνιτκό πεδίο, γ) δεν θα συνέβαλλε στην αξιοποίηση του ντόπιου κοιτάσματος και πληθυσμού, δ) δεν βοηθά στην αυτάρκεια την ενεργειακή της χώρας και σε περίπτωση π.χ. πολέμου θα είμασταν εξαρτημένοι ενεργειακά.
Tέλος αναφέρεται ότι η Ελλάδα, έχει το "δικαίωμα" αύξησης ρύπων σε διοξείδιο του άνθρακα, αυτό όμως κατά την γνώμη μας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει κριτήριο.

ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΗΣ-ΜΕΛΙΤΗΣ ΑΧΛΑΔΑΣ

Τα απόβλητα από ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνήθως: διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου (τα λεγόμενα και ΝΟΧ) καθώς και ραδιενεργά απόβλητα, που είναι άκρως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία, ανάλογα με τον τύπο του εργοστασίου. Επίσης ρύπανση προκαλείται και από τον θόρυβο λειτουργίας του εργοστασίου (ηχορύπανση).
Στον Ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) της Μελίτης, που βρίσκεται υπό κατασκευή, προβλέπεται η καύση λιγνίτη για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα απόβλητα που αντιστοιχούν, λοιπόν, σ' αυτό το είδος εργοστασίου παραγωγής ενέργειας είναι τα εξής : διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο θείου και τα λεγόμενα ΝΟΧ. Πολύ πριν από την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου εκπονήθηκε εκτενής μελέτη για την προστασία του περιβάλλοντος και δεσμεύτηκε ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό του έργου για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που αποβλέπουν στο σκοπό αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 170 δισεκατομμύρια του αρχικού προϋπολογισμού (αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ το ποσό αυτό μέχρι την ολοκλήρωση του έργου) τα 35 προορίζονται για την κατασκευή μονάδας αποθείωσης. Η μελέτη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την βελτιστοποίηση της επεξεργασίας των αποβλήτων που, μαζί με την υψηλής ποιότητας λιγνίτη, την καλύτερη στην Ελλάδα (αποδίδει 2200-2600 kcal/kg), καθιστούν τον ΑΗΣ Μελίτης ως έναν από τους καλύτερους και πιο φιλικούς απέναντι στο περιβάλλον σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.
Επεξεργασία αποβλήτων :
Α. Αρχικά, το καυσαέριο και η τέφρα που δημιουργείται από την καύση του λιγνίτη βρίσκεται μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο λέβητα. Από την αρχή, λοιπόν, η περιβαλλοντική μελέτη της επεξεργασίας, με την βοήθεια της τεχνολογίας, αναλαμβάνει ενεργά την μείωση των ρύπων, καθώς η ειδική σχεδίαση του λέβητα αποβλέπει στην ελάττωση των οξειδίων του Αζώτου (ΝΟΧ). Η ειδική αυτή σχεδίαση του λέβητα περιλαμβάνει α) μεγαλύτερη διαδρομή καύσης του λιγνίτη και β) ρύθμιση αυτής μέσω του σταδιακά εισαγόμενου αέρα, επιτυγχάνοντας έτσι την αποδοτικότερη καύση στα διάφορα στάδια καθ' ύψος με την λιγότερη εκπομπή οξειδίων του Αζώτου. Έτσι, οι εκπομπές ΝΟΧ αναμένεται να είναι κατά πολύ μικρότερες από τα διεθνή όρια.
Β. Σε δεύτερη φάση, γίνεται κατακράτηση της τέφρας στα ηλεκτροστατικά φίλτρα. Τα ηλεκτροστατικά φίλτρα είναι πλάκες οι οποίες διαρρέονται από συνεχές ρεύμα υψηλής τάσεως. Έτσι, τα σωματίδια της τέφρας, περνώντας ανάμεσα από αυτές τις πλάκες ιονίζονται και προσκολλώνται πάνω τους απ' όπου περισυλλέγονται με διάφορες μεθόδους (ταλάντωση, με σφυριά κλπ). Η κατακράτηση αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη και αγγίζει το 99,94 % της τέφρας.
Γ. Στη συνέχεια, τα καυσαέρια διοχετεύονται στη μονάδα αποθείωσης. Στον ΑΗΣ Μελίτης θα χρησιμοποιηθεί η υγρή μέθοδος αποθείωσης με ασβεστόλιθο και θα δίνει προϊόν γύψο. Ο γύψος αυτός στη συνέχεια θα καταλήξει στην απόθεση. Στην περιοχή μας θα υπήρχε σημαντικό πρόβλημα, αν δεν είχε προβλεφθεί η δημιουργία αυτής της μονάδας, καθώς ο λιγνίτης που υπάρχει είναι πλούσιος σε περιεκτικότητα θείου.
Δ. Ό,τι ελάχιστο έχει απομείνει πλέον (περίπου 0,04 %), ως αποτέλεσμα της διέλευσης του καυσαερίου από τα ηλεκτροστατικά φίλτρα και την αποθείωση, μεταφέρεται μέσω ενός τεράστιου πλαστικού σωλήνα, που κατασκευάζεται επιτόπου στο εργοστάσιο, γιατί δεν μπορεί να μεταφερθεί από αλλού λόγω μεγέθους, στον πύργο ψύξεως. Ο πύργος ψύξεως είναι ένα σύστημα που λειτουργεί με την ατμοσφαιρική πίεση, καθώς είναι ανοιχτός από πάνω και από κάτω, δημιουργώντας από μόνος του ένα φυσικό ρεύμα, ψύχοντας έτσι το νερό που χρειάζεται για την ψύξη της η ηλεκτρική μονάδα, και κατακρατεί το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού συντελώντας στην εξοικονόμηση και ανακύκλωσή του. Αν δεν υπήρχε, θα χρειάζονταν διαρκής μεταφορά νερού από αλλού προς τη μονάδα για την ψύξη της. Από τον πύργο ψύξεως αυτό το 0,04 % των ρύπων φεύγει με τους υδρατμούς που χάνονται από αυτόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, γιατί ο ατμός έχει μεγάλη διασπορά οπότε ανεβαίνοντας σε μεγάλα ύψη παρασύρεται από τα αέρια ρεύματα και μαζί του διασπείρεται αυτή η απειροελάχιστη ποσότητα ρύπων σε πολύ μεγάλη απόσταση από την εστία παραγωγής της δημιουργώντας μικρότερο πρόβλημα.
Ε. Επίσης, πέρα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας των καυσαερίων, στον ΑΗΣ Μελίτης θα λειτουργήσουν δυο εντελώς ξεχωριστοί βιολογικοί καθαρισμοί. Ένας για τα βιομηχανικά απόβλητα και ένας για τα αστικά. Τα βιομηχανικά απόβλητα (υγρά από τον καθαρισμό του λιγνίτη, χώμα, αδρανή και άλλα) μετά τον καθαρισμό που θα υποστούν, θα αποβάλλονται στον ποταμό "Γεροπόταμο" της περιοχής, του οποίου το νερό θα είναι κατάλληλο μόνο για κάθε μορφή άρδευσης και όχι ύδρευσης. Για την εναπόθεση των παραπροϊόντων προβλέπεται αποκατάσταση και ανάπλαση του χώρου εναποθέσεως, δηλαδή μαζί με τα παραπροϊόντα θα τοποθετούνται και φυτικά, τα οποία στο μέλλον θα καλυφθούν με χώμα και από πάνω τους θα γίνει δενδροφύτευση. Όσον αφορά την ηχορύπανση, αυτή θα είναι πολύ μικρή καθώς η ένταση του ήχου μέσα στην περίμετρο του εργοστασίου δεν θα ξεπερνά τα 65 dB.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, ο ΑΗΣ Μελίτης παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες αλλά και σημαντικότατες καινοτομίες. Βασικά χαρακτηριστικά, όπως ο ψυκτικός πύργος, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα και ο βιολογικός καθαρισμός υπάρχουν και εδώ. Παρ' όλα αυτά, όμως, είναι η μοναδική μονάδα η οποία λειτουργεί χωρίς καμινάδα την οποία δεν χρειάζεται λόγω του συστήματος αποθείωσης και των υπερσύγχρονων ηλεκτροστατικών φίλτρων που διαθέτει. Επίσης, μαζί με την 4η μονάδα της Μεγαλούπολης, είναι οι μόνες που χρησιμοποιούν το σύστημα της αποθείωσης και είναι η μόνη που έχει ειδική σχεδίαση του λέβητα για την μείωση των οξειδίων του Αζώτου (ΝΟΧ)

ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Το νερό είναι ένα από τα πιο απαραίτητα στοιχεία για τη λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας σε κάθε Α.Η.Σ.
Χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή ατμού και ενέργειας, όσο και σαν ψυκτικό μέσο των εγκαταστάσεων. Υπάρχουν δηλαδή δύο ξεχωριστά κυκλώματα για την κυκλοφορία του νερού και τη διοχέτευσή του μέσω διαφορετικών αγωγών στα ανάλογα τμήματα του εργοστασίου. Το πρώτο κύκλωμα, όπως είδαμε και στο Διάγραμμα ενός ΑΗΣ, αφορά το νερό που κυκλοφορεί μέσα στους αυλούς, στον Ατμοστρόβιλο και στο Ψυγείο υπο μορφή ατμού, στη Δεξαμενή και ξανά στους αυλούς. Αυτό το νερό πρέπει να είναι καθαρό και αφαλατωμένο, ανήκει σε κλειστό κύκλωμα και έχει ελάχιστες απώλειες.
Το δεύτερο κύκλωμα αφορά το νερό που διοχετεύεται από τον Ψυκτικό Πύργο μέσα στους σωλήνες του Ψυγείου -εισέρχεται κρύο και προφανώς κρυώνοντας τον γύρω από του σωλήνες ατμό, που έρχεται από τον στρόβιλο, εξέρχεται ζεστό. Σ αυτό το κύκλωμα, το ανοικτό, όπως αποκαλείται, το νερό δεν είναι απαραίτητα καθαρό, έχει σημαντικές απώλειες λόγω εξάτμισης κατά την πτώση του απο μεγάλο ύψος (για να κρυώσει), και πρέπει συνεχώς να συμπληρώνεται. Άρα απαιτείται η τροφοδοσία του ΑΗΣ με μεγάλες ποσότητες νερού συνεχώς. (Στον συγκεκριμένο ΑΗΣ διοχετεύονται μαζί με τις ποσότητες του νερού του Ψυγείου και τα απόβλητα της καύσης μετά την αποθείωση. Αυτό γίνεται για να έχουμε καλύτερη ανάμειξη των αποβλήτων με υδρατμούς και αραίωσή τους στην ατμόσφαιρα -ο ατμός γενικά έχει μεγαλύτερη διασπορά. Ως εκ τούτου, ούτε καμινάδα κλασσική υπάρχει στον ΑΗΣ αυτόν, ούτε οι υδρατμοί που φεύγουν από το πάνω μέρος του Ψυκτικού Πύργου είναι καθαρό νερό).
Η λειτουργία του εργοστασίου λοιπόν, καθιστά αναγκαία τη χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Παράλληλα το απαιτούμενο νερό πρέπει να εξασφαλίζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε η επιβάρυνση για το γύρω περιβάλλον να περιορισθεί στο ελάχιστο και να μην γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση άσκοπων ποσοτήτων νερού. Γι' αυτόν το σκοπό κατασκευάζεται το φράγμα της Παπαδιάς. Το νερό εξασφαλίζεται από πηγές του όρους Καϊμακτσαλάν και το ποτάμι Γεροπόταμο. Η τεχνητή λίμνη θα δημιουργηθεί μ' αυτόν τον τρόπο θα αποτελέσει την πηγή τροφοδότησης νερού για τον Α.Η.Σ. Μελίτης - Αχλάδας. Υπολογίζεται ότι η χωρητικότητα θα είναι 13 εκ. m3 , από τα οποία το 55% θα διατίθεται στον ΑΗΣ και το υπόλοιπο 45% σε αρδεύσεις. Υπολογίζεται ακόμα ότι μπορεί να δημιουργηθεί Υδροβιότοπος στο χώρο του Φράγματος, και να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης.


Ένα πρόβλημα σχετικά με τις ποσότητες νερού γι αυτό το φράγμα, είναι το γεγονός ότι υπάρχει διεκδίκηση και κατ' άλλους "κλοπή" ποσοτήτων νερού από τον γειτονικό νομό της Πέλλας, με τεχνητές διακοπές παροχής νερού.
Βέβαια εξετάζονται και άλλοι τρόποι εξασφάλισης του νερού. Πιθανότατα, λοιπόν, να διεξαχθούν γεωτρήσεις γύρω από το χώρο του εργοστασίου. Το νερό όμως που θα παρέχεται από αυτές, θα χρησιμοποιείται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Ακόμα το νερό αυτό είναι "σκληρό" και χρήζει επεξεργασίας.
Αναμφισβήτητα το νέο εργοστάσιο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον της περιοχής. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν θετική και αρνητική χροιά. Το ότι θα χρησιμοποιείται υπόλοιπο νερού στην άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της περιοχής θα διευκολύνει σημαντικά πολλούς αγρότες. Η υπερβολική όμως άντληση νερού και η συνεχής τροφοδότηση για τις ανάγκες του σταθμού θα περιορίσουν αρκετά τους διαθέσιμους πόρους ύδρευσης της περιοχής, καθιστώντας υπαρκτό τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Το 50% του νερού που θα αντλείται, θα χάνεται χωρίς να ξαναχρησιμοποιείται και γι' αυτό ο Α.Η.Σ. θα πρέπει να τροφοδοτείται ασταμάτητα.
Η αλλαγή επίσης της βιοποικιλότητας της περιοχής θεωρείται δεδομένη, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ακόμα η επιλογή καλλιεργειών θα αποτελέσει, κατά πάσα πιθανότητα στο άμεσο μέλλον, στοιχείο προβληματισμού των κατοίκων. Πολλοί κάτοικοι δεν κρύβουν τις ενστάσεις και τις ανησυχίες τους από τώρα, για το μέλλον τους ως αγρότες.
Σε σύγκριση με τους άλλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο Α.Η.Σ. Μελίτης - Αχλάδας θα παρουσιάζει ορισμένες καινοτομίες, όσον αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μία από αυτές είναι -όπως είπαμε ήδη- και η υιοθέτηση του συστήματος αποβολής καυσαερίων χωρίς καπνοδόχο. Τα αέρια προϊόντα της καύσης του λιγνίτη δε θα διοχετεύονται πλέον μέσω καπνοδόχου στην ατμόσφαιρα, αλλά, αφού κατάλληλη επεξεργασία και χημικό καθαρισμό, θα καταλήγουν στον ψυκτικό πύργο. Έτσι όμως, το νερό το οποίο θα υπάρχει εκεί και οι ατμοί που θα απελευθερώνονται δε θα είναι απολύτως καθαροί, αλλά θα περιέχουν ρυπογόνες αέριες ουσίες, όπως διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου. Τα αέρια αυτά είναι γνωστό ότι ευθύνονται για το φαινόμενο της όξινης βροχής και συνεπώς οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το περιβάλλον.
Ο Α.Η.Σ. Μελίτης - Αχλάδας είναι σαφώς ένα μεγαλόπνοο έργο, το οποίο θα δώσει "ζωή", όχι μόνο στην γύρω περιοχή, αλλά και σε αρκετές άλλες. Η δημιουργία επίσης, ενός μικρού αυτόνομου (τηλεχειριζόμενου, αυτοματοποιημένου και μη επανδρωμένου) υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο φράγμα της Παπαδιάς, ισχύος 1,5-2 Mw, αποδεικνύει αυτήν την άποψη. Ο Α.Η.Σ. λοιπόν Μελίτης - Αχλάδας είναι ένα έργο που θα επιδράσει θετικά και αρνητικά στο υδροδυναμικό τοπίο, το περιβάλλον αλλά και στις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται μέσα στη σφαίρα επιρροής του.

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Ορισμός της τηλεθέρμανσης: Με τον όρο τηλεθέρμανση εννοείται η θέρμανση των κτιρίων όχι από ατομικό καυστήρα, αλλά από έναν κεντρικό, και διανομή του θερμού νερού σε όλα τα κτίρια μιας πόλης ή ενός τμήματος μιας πόλης.
Η θέρμανση του νερού γίνεται με την καύση αερίου, πετρελαίου ή γαιανθράκων (λιγνιτών) σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κυρίως ηλεκτρικής ενέργειας και συμπληρωματικά θερμικής ή αντίστροφα.
Η θερμότητα, η οποία απαιτείται για τη θέρμανση του νερού της τηλεθέρμανσης, προέρχεται από τον ατμό του εργοστασίου και μάλιστα στο τέλος της διαδικασίας. Ο ατμός αυτός έχει μια θερμοκρασία 120ο - 140οC. με τον θερμό αυτόν ατμό θερμαίνεται το νερό, που χρησιμοποιείται στην τηλεθέρμανση, περνώνοντας οι σωλήνες, με τους οποίους μεταφέρεται, δίπλα από τον ατμό -δηλαδή σ έναν Εναλλάκτη θερμότητας. Στην αρχή της παροχής, στο εργοστάσιο, το νερό έχει θερμοκρασία 100οC και στην επιστροφή 20ο - 40οC.

Μια εγκατάσταση τηλεθέρμανσης αποτελείται:
Α. Από τον αγωγό μεταφοράς, που αρχίζει από το εργοστάσιο και τελειώνει στην αρχή της πόλης, η οποία δεν πρέπει να είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 km.
Β. Από το κεντρικό αντλιοστάσιο.
Γ. Από το δίκτυο διανομής του θερμού νερού μέσα στην πόλη.
Δ. Από τον αποσυμπιεστή, γιατί για να φτάσει το νερό στην πόλη έχει μεγάλη πίεση την οποία δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οι σωλήνες των σπιτιών.

2. Δυνατότητες του Α.Η.Σ. Μελίτης για παροχή τηλεθέρμανσης
Ο Α.Η.Σ. Μελίτης έχει προβλεφτεί από την αρχική του σχεδίαση να έχει τη δυνατότητα να παρέχει τηλεθέρμανση χωρίς να μειώνεται η απόδοση του εργοστασίου, όπως συμβαίνει στην Πτολεμαϊδα. Έτσι μπορεί να προσφερθεί θερμικό φορτίο 60ΜW για τη τηλεθέρμανση της πόλης της Φλώρινας ή και της Μελίτης. Όμως οι δύο Δήμοι, Φλώρινας και Μελίτης, πρέπει να κάνουν αρχικά τη μελέτη, γιατί η κατασκευή του δικτύου της πόλης είναι πιο χρονοβόρα από την κατασκευή των εγκαταστάσεων του εργοστασίου.
Τα θετικά και αρνητικά της τηλεθέρμανσης
Τα πλεονεκτήματα της τηλεθέρμανσης για τους κατοίκους της περιοχής της Φλώρινας και για το περιβάλλον είναι:
Ι. Θα γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της καύσιμης ύλης, του αερίου, του πετρελαίου ή των γαιανθράκων, γιατί υπάρχει συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Είναι δεδομένο πλέον, ότι με την Συμπαραγωγή Ηλεκτρικής και Θερμικής ενέργειας, επιτυγχάνεται αυξημένη οικονομική ανταποδοτικότητα ενός ενεργειακού κέντρου. Επίσης η καύσιμη ύλη είναι κάτι το μη ανανεώσιμο και για αυτό πρέπει να κάνουμε όσο είναι δυνατόν οικονομία.
ΙΙ. Θα μπορεί να απεξαρτηθεί η χώρα μας από το πετρέλαιο μιας και δεν έχει δικιά της παραγωγή από τη μια και από την άλλη υπάρχει αφθονία λιγνίτη. Μπορούμε έτσι να έχουμε μείωση της ζήτησης πετρελαίου ως 70%.
ΙΙΙ. Θα υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους της θέρμανσης μέχρι και 50%.
IV. Επίσης θα επωφεληθεί το περιβάλλον, καθώς θα μειωθούν οι ρύποι του αέρα, όπως καπνός και οξείδια του θείου (SOx). Αυτό θα συμβαίνει γιατί δε θα υπάρχουν ατομικοί καυστήρες στο κάθε σπίτι ή στη κάθε πολυκατοικία, που θα λειτουργούν με πετρέλαιο, με λιγνίτη ή,σε μερικές περιπτώσεις μονοκατοικιών, με μαζούτ.
V. Όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο είναι άξιο αναφοράς, είναι ότι το κόστος για τους κατοίκους και τους Δήμους, όπου θα εξαπλωθει το δίκτυο, θα είναι μεγάλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει να επιχορηγεί τέτοια έργα, όπως παλιότερα είχε συμβεί με τοις πόλεις της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης.
    

Η κατάσταση της τηλεθέρμανσης στην Φλώρινα, το Αμύνταιο και τη Μελίτη
Ο Δήμος Φλώρινας βρίσκεται στο επίπεδο της προμελέτης του έργου της τηλεθέρμανσης, μια και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αχλάδας - Μελίτης βρίσκεται υπό κατασκευή και θα τελειώσει σε δύο χρόνια.
Ο Δήμος Αμυνταίου βρίσκεται στην διαδικασία κατασκευής μέρους του έργου της τηλεθέρμανσης και συγκεκριμένα των αγωγών μεταφοράς ή δημοπράτησης του έργου.
Τόσο ο Δήμος Φλώρινας όσο εν μέρει και ο Δήμος Αμυνταίου και ο Δήμος Μελίτης θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της αραιοκατοίκησης και την έλλειψη εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης σε πολλές μονοκατοικίες. Θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε να μη μειώνεται η αποδοτικότητα του με την εγκατάσταση της τηλεθέρμανσης, όπως συμβαίνει στην Πτολεμαϊδα και στην Κοζάνη. Επίσης υπάρχουν ήδη οι εγκαταστάσεις και δεν χρειάζεται να γίνουν ανακατασκευές του εργοστασίου.

Το παράδειγμα της Πτολεμαϊδας και της Κοζάνης
Ο δήμος Πτολεμαϊδας ήταν ο πρώτος, που κίνησε την διαδικασία μελέτης εγκατάστασης τηλεθέρμανσης το 1988. Οι δυσκολίες ήταν πολύ μεγάλες και οφείλονταν:
1. στην δυσκολία εύρεσης οικονομικών πόρων,
2. στην δυσκολία συνεργασίας με τη Δ.Ε.Η. και
3. στην δυσπιστία των κατοίκων και των κρατικών φορέων. Τελικά ο Δήμος Πτολεμαϊδας κατάφερε να πραγματοποιήσει το έργο της τηλεθέρμανσης με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (55%), της Ελλάδας (25%) και του Δήμου (20%).
Τα τελικά αποτελέσματα, της εφαρμογής της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαϊδα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση λειτουργίας του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. (φίλτρα), είναι:

1. Μείωση των ρύπων του αέρα
Κάπνα Κατά 80t/έτος
ΝΟ3 Κατά 30t/έτος
CO - CO2 Κατά 48.000t/έτος
2. Αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων λόγω της καλύτερης θέρμανσης των χώρων και της συνεχούς παροχής θερμού νερού.
3. Καλύτερη εκμετάλλευση του λιγνίτη μια και δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή μόνο ηλεκτρικής αλλά και θερμικής ενέργειας.

Ακολούθησε ο Δήμος Κοζάνης, ο οποίος απέφυγε τα λάθη του Δήμου Πτολεμαϊδας και κατόρθωσε την αποπεράτωση του έργου κατασκευής της τηλεθέρμανσης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (2 - 3 έτη), την καλύτερη οργάνωση λειτουργίας του έργου και το μειωμένο κόστος λειτουργίας (Δήμος Πτολεμαϊδας 70% - Δήμος Κοζάνης 7%). Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Κοζάνης θερμαίνει με τηλεθέρμανση 17.000 διαμερίσματα, με το κόστος της θέρμανσης μειωμένο κατά 45%.
Όσον αφορά τους ρύπους, σε σχέση με την κανονική θέρμανση διαπιστώθηκαν τα εξής:
Μείωση του καπνού κατά 75%
Μείωση του SO2 κατά 95%

κατασκευή με το Joomla! template της L.THEME by Demetrios T. Papadopoulos