η δόμηση στον σακουλέβα (περιβαλλοντική)

Εκτύπωση

Υπεύθυνος καθηγητής:
ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Α΄ τάξη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η ΔΟΜΗΣΗ ΣΤΟ ΣΑΚΟΥΛΕΒΑ

Στον Σακουλέβα βλέπει κανείς αυτά


κι αυτά……….

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας, ασχολήθηκε τη χρονιά που πέρασε με το δύσκολο πρόβλημα της δόμησης και της αισθητικής, κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα.
Μας παρακίνησε το ενδιαφέρον η περίεργη, τουλάχιστον, εικόνα που αποκομίζει κανένας, παρατηρώντας δίπλα-δίπλα στο ποτάμι, υπέροχα παλιά νεοκλασικά ή βυζαντινοτούρκικα σπίτια μαζί με πολυκατοικίες και φυσικά ερείπια και οικόπεδα.
Έτσι την όμορφη αίσθηση από τα πανέμορφα παλιάς τεχνικής και αισθητικής σπίτια, διαδέχεται ένα ερωτηματικό, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΙΚΤΗ ΚΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ;


Συναντηθήκαμε με φορείς, απλούς ανθρώπους, λαογράφους, εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, εργολάβους κ.α., συνεδριάσαμε στο σχολείο πολλές φορές συζητώντας με τους παραπάνω και μεταξύ μας, βάλαμε κάτω τα στοιχεία που συλλέξαμε, για να βγάλουμε κάποια άκρη και αν μη τι άλλο, να ευαισθητοποιήσουμε τη πόλη, τους ανθρώπους της, τους υπεύθυνους και όλους όσους εμπλέκονται σ αυτή την υπόθεση.
Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων μας στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας και ιδιαίτερα στο ποτάμι κοντά, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα νεφελώδες νομικό πλαίσιο, ότι υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και απόψεις ανάμεσα σε ιδιοκτήτες, υπηρεσίες, ιδιώτες, κοινή γνώμη, φορείς και εργολάβους, και ότι το μέλλον είναι άδηλο και στην καλύτερη περίπτωση θα μείνει η σημερινή εικόνα.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ


• Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες, οικονομικά ή μεταφοράς του συντελεστή δόμησης ή αντιπαροχής σε άλλο χώρο, ώστε να χτίζουν αλλού πολυκατοικίες ή αν θέλουν χτίσουν τα ίδια τους τα σπίτια, να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες προσόψεων και ορόφων, ώστε να ταιριάζουν με το ιστορικό παραδοσιακό δεδομένο της περιοχής.
• Να καθοριστεί συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο με αυστηρές τιμωρίες σε περίπτωση παραβίασης, όπου τον πρώτο λόγο να έχει πάντα το Υπουργείο πολιτισμού.
• Να επανακαθοριστεί στην πριν την τελευταία αλλαγή έκτασή του, το Ιστορικό κέντρο.
• Να γίνει προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα, μέσω της αλλαγής προσόψεων έστω και τώρα ή ακόμα και γκρεμίσματος των πολυκατοικιών σε ένα καθορισμένο χρονικό ορίζοντα, π.χ. 10 ετών.
• Για όποιο σπίτι γκρεμίζεται ή καταρρέει, να τηρούνται οι παραπάνω κανόνες για το ιστορικό και παραδοσιακό δεδομένο της περιοχής.

«Η ΕΛΠΙΔΑ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ
ΟΤΑΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ»
Π.Ο. 1ου Ε.Λ. Φλώρινας