Αχαρνής (Αχαρνείς) - Αριστοφάνη (2005) διασκευή Σαββόπουλου

Εκτύπωση

στο σχολείο μας, τη σχολική χρονιά 2004-5 λειτούργησε ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ από 18 μαθητές-μαθήτριες ηθοποιούς και άλλους 10 που βοήθησαν στην παράσταση με άλλον τρόπο.


Τον Φεβρουάριο του 2005 παρουσιάστηκε στο κοινό της Φλώρινας και στο Αμύνταιο Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΄ΑΧΑΡΝΗΣ ΄ (σε διασκευή και μουσική Διον. Σαββόπουλου και μετάφραση Χρ. Προκοπάκη)

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ήταν της θεατρολόγου καθηγήτριας κ. ΧΑΡΑΣ ΛΙΟΛΙΟΥ,
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ήταν του καθηγητή ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗ
Τα ΣΚΗΝΙΚΑ, του ΤΑΜΟΥΤΣΕΛΗ ΝΙΚΟΥ- ΓΥΜΝ. ΑΜΜΟΧΩΡΙΟΥ, και των παιδιών Τούλιου Ανδρέα και Μίχτη Ραφαέλας
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΤΙΝΑ - ΜΕΛΙΣΣΗ ΕΙΡΗΝΗ-ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΒΑΓΓ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ
.


Έπαιξαν οι ΗΘΟΠΟΙΟΙ – ΜΑΘΗΤΕΣ:
ΒΟΖΙΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ : ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΗΣ
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ: ΛΑΜΑΧΟΣ
ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ: ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, ΧΟΡΟΣ
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΛΙΝΑ: ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΛΙΑ: ΚΗΡΥΚΑΣ, ΧΟΡΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΗΣ: ΚΗΡΥΚΑΣ, ΧΟΡΟΣ, ΥΠΗΡΕΤΗΣ

ΧΑΝΤΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: ΥΠΗΡΕΤΗΣ, ΧΟΡΟΣ
ΚΑΖΙΑ ΕΛΕΝΑ: ΥΠΗΡΕΤΗΣ, ΧΟΡΟΣ
ΜΑΡΣΕΛΟΣ ΕΦΡΑΙΜ: ΚΟΡΤΣΟΥΔΙ, ΧΟΡΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ: ΧΟΡΟΣ
ΒΑΣΙΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ: ΧΟΡΟΣ
ΒΑΣΙΑΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ: ΧΟΡΟΣ
ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: ΧΟΡΟΣ
ΓΟΥΔΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΙΡΗ: ΧΟΡΟΣ
ΚΑΡΚΑΡΕΤΣΗ ΜΑΡΙΑ: ΧΟΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΝΥ: ΧΟΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΚΗΣ: ΧΟΡΟΣ
ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ: ΚΟΡΤΣΟΥΔΙ
ΥΠΟΒΟΛΕΙΣ:
ΗΛΙΑΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΣΤΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
ΓΙΑΖΙΤΖΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΚΕΒΡΕΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ [από το 2ο ΕΛ], ΟΝΟΥΦΡΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ [από το 2ο ΕΛ] και ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΒΑΓΓ.
ΜΑΚΙΓΙΑΖ:
ΜΙΧΤΗ ΡΑΦΑΕΛΑ ΣΙΣΚΟΥ ΧΑΡΑ
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ-ΦΩΤΙΣΤΕΣ: ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΗΧΟΣ:
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΚΑΜΕΡΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΒΟΓΔΑΝΙΔΗΣ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ

"Αχαρνής" (Δωρική γραφή της λέξης Αχαρνείς). Γράφτηκε το 425 π.Χ. και κέρδισε το Α΄  βραβείο στα Λήναια. Είναι μία από τις καλύτερες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Σ' αυτήν, όπως και στις ΕΙΡΗΝΗ και ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ αργότερα, ο ποιητής με κάθε τρόπο ζητά την ειρήνη, παρεμβαίνοντας μάλιστα αποτελεσματικά στην πολιτική ζωή. Η κωμωδία πήρε το όνομά της από το χορό, που τον αποτελούν χωρικοί Αχαρνείς.]


…. Ένας θίασος και ο σκηνοθέτης του, κάνουν πρόβες για να ανεβάσουν τους ΑΧΑΡΝΕΙΣ του Αριστοφάνη. Στην κωμωδία αυτή του αρχαίου ποιητή, ο Δικαιόπολης, ένας τίμιος και φιλήσυχος Αθηναίος, αγανακτισμένος για την παράταση του Πελοποννησιακού πολέμου και την αδιαφορία των Αθηναίων, κλείνει προσωπική ειρήνη με τους Σπαρτιάτες και καταδιώκεται γι αυτό από τους εξαγριωμένους καρβουνιάρηδες των Αχαρνών, που αποτελούν το Χορό. Με τη βοήθεια του Ευριπίδη κατορθώνει τελικά να τους πείσει ότι έχει δίκιο, έρχεται σε σύγκρουση με τον πολεμοχαρή στρατηγό Λάμαχο και βρίσκει την γαλήνη και την ευτυχία. Όλα τελειώνουν μ ένα μεγάλο γλέντι, που υμνεί τις χαρές της ζωής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ για τον ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Ο Αριστοφάνης είναι ο μεγαλύτερος από τους αρχαίους Έλληνες κωμωδιογράφους. Γιος του Φιλίππου, γεννήθηκε ίσως στην Αίγινα το 450 π.Χ. (ή 452) και πέθανε το 385 (ή 380) π.Χ. Από τα έργα του φαίνεται ότι είχε εξαιρετική μόρφωση, γενική και ειδική. Εκτός από την καθολική μόρφωση, την οποία η Αθήνα του Περικλή έδινε στους νέους, γνώριζε άριστα τα έργα των προηγούμενων ποιητών και φρόντισε να τελειοποιηθεί στη σκηνική τέχνη. Μέσα από τα έργα του επίσης φαίνεται ότι γνώριζε πολύ καλά τις τραγωδίες του Αισχύλου, τον οποίο θαύμαζε για τη συντηρητικότητά του. Επίσης είναι άριστος γνώστης των ωδών του Πίνδαρου και του Στησίχορου. Εκείνος όμως που επέδρασε πολύ στο ύφος, στην τεχνική και στη γλώσσα του Αριστοφάνη ήταν ο Ευριπίδης, παρόλο που αποτελούσε το μόνιμο στόχο των επιθέσεων και των διακωμωδήσεών του. Ο Κρατίνος, για να χαρακτηρίσει την προσκόλληση αυτή του Αριστοφάνη στον Ευριπίδη, έπλασε το ρήμα "ευριπιδαριστοφανίζειν". Ο Αριστοφάνης, όπως φαίνεται στους "Όρνιθες" (στίχ. 690), είχε μελετήσει τις θεωρίες των Ορφικών, τις οποίες και πίστευε. Από την Αίγινα, όπου ήταν εγκαταστημένος, παρακολουθούσε με πολύ ενδιαφέρον την πολιτική κίνηση των Αθηνών και σατίριζε τα τρωτά της. Αλλά ο ίδιος ζούσε στην αφάνεια μια ήσυχη ζωή και, για να προστατεύσει αυτή του τη γαλήνη, παρουσίαζε τις περισσότερες από τις κωμωδίες του με το όνομα άλλων ποιητών και ηθοποιών. Είναι γνωστό ότι έγραψε 44 κωμωδίες, από τις οποίες αμφισβητούνται τέσσερις.
Τα σημαντικότερα έργα του θεωρούνται, εκτός από τους ΑΧΑΡΝΗΣ τα: ΙΠΠΗΣ, ΝΕΦΕΛΑΙ, ΣΦΗΚΕΣ, ΕΙΡΗΝΗ, ΟΡΝΙΘΕΣ, ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ, ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΑΙ, ΒΑΤΡΑΧΟΙ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΑΙ και ΠΛΟΥΤΟΣ.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΗΤΑΝ ΟΙ:
1. ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ και ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ου ΕΛ
3. ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
4. ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ
5. ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
6. Φ.Σ.Φ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
7. ΠΙΣΙΝΑ club